Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy “Aktywny rodzic”

Nie będzie trzeba wybierać między pracą a macierzyństwem. Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy “Aktywny rodzic”. W taki sposób rząd pomaga rodzicom dzieci od 12. do ukończenia 35. miesiąca życia. Nowe rozwiązanie zakłada wsparcie finansowe dla rodziców, którzy chcą skorzystać m.in. z opieki niani lub babci – wyniesie 1500 zł. Wypłacane ma być od 1 października 2024 roku.

To czwarty z rzędu projekt ustawy Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przyjęty przez rząd!

• "Aktywny Rodzic", czyli opieka dla KAŻDEGO małego dziecka w Polsce!
  • "Aktywny Rodzic", czyli pomoc dla rodziców w powrocie do pracy;
  • "Aktywny Rodzic", czyli inwestycje w miejsca w żłobkach;
  • "Aktywny Rodzic", czyli wolność wyboru:
  • 500 złotych na opiekę niani, babci, dziadka czy sąsiadki, kiedy rodzice są w pracy lub
  • do 1500 złotych na miejsce w żłobku lub
  • 500 złotych dla rodziców, którzy zostają w domu - na każde dziecko od 12 do 35 miesięcy.

- Każde dziecko zasługuje na opiekę, a każdy rodzic na wsparcie państwa! Zasługują i otrzymają! - podkreśla ministra rodziny, pracy i polityki społecznej Agnieszka Dziemianowicz-Bąk.

- Prawie każda kobieta w Polsce chociaż raz podczas rozmowy rekrutacyjnej usłyszała pytanie: jak zamierza Pani godzić życie zawodowe z życiem rodzinnym, z opieką nad dzieckiem? To pytanie nigdy nie powinno padać na takim spotkaniu, ale jest niezwykle ważne. Ważne zwłaszcza wtedy, kiedy kierujemy je pod adresem państwa, ponieważ to rolą państwa jest umożliwić łączenie ról zawodowych, z rolami rodzinnymi. Bycie mamą czy tatą, z byciem osobą aktywnie zawodową. My dziś udzielamy na to pytanie odpowiedzi, w postaci przyjętej dziś przez Radę Ministrów program
„Aktywny Rodzic”
– mówi.

- To rozwiązanie kompleksowe. Jeśli mama lub tata wrócą do pracy i zechcą skorzystać z opieki żłobkowej – otrzymają na to środki. Jeśli zdecydują się skorzystać z opieki niani lub członka rodziny – również dostaną na to środki. Spokojni o dziecko i własne plany będą mogli wrócić do pracy, rozwijać się, budować własną przyszłość w poczuciu bezpieczeństwa. Jeśli rodzic podejmie decyzję o pozostaniu w domu z maluchem, także otrzyma wsparcie, tak ważne w budżecie domowym w momencie, gdy pojawiają się w nim potrzeby dziecka – informuje.

- Pilnujemy spraw ważnych dla Polek i Polaków i rozwiązujemy realne problemy. Ułatwiamy rodzicom łączenie opieki nad dzieckiem z powrotem do pracy – dodała.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!